Vijfje 5

Vijfje 5 - Seizoen 2004-2005

Sander Bijwaard (2003) -
Hans Haselhorst (2003) Aanvoerder
Hubert van de Kuilen (2003) -
Xander de Lugt (2003) -
Ronald Schotanus (2003) Keeper
Bram Veenvliet (2003) -
Tom Wassink (2003) -
Christian de Wilde (2003) -

Het is moeilijk om origineel te zijn, als je bedenkt dat er nog 16 teams zo’n stukje in elkaar zetten. Om dus te voorkomen dat dit net zoiets is als de vier voor ons en de twaalf na ons doen we het nu maar een keertje anders. Dus niks niet over voetbal, alcohol, of geile wijven. Nee, hier volgt een educatieve uiteenzetting van een nobele sport (copy-paste, met dank aan de Nederlandse Informatica Olympiade) die zeer geliefd zou kunnen zijn bij de grootste familie van Nederland. Geloof me, Lingo is er niks bij en die geile Nance kan wel komen afwassen op het Vijfje-weekend.

Het spel heet, heel toepasselijk, ‘Vijfje’. Men speelt vijfje liefst met zijn twee? maar het kan ook met een team van zeven of acht spelers. De spelers tekenen een vierkant bestaande uit vijf maal vijf hokjes. Elke speler zorgt ervoor dat de andere spelers niet op zijn hokjes kunnen kijken. Het is dus af te raden het bij elkaar op de kont te spelen, tenzij sommige teams er een aparte vorm van teambuilding op na houden...

Nu zegt speler 1 een letter. Beide spelers schrijven die letter op in een van de vijfentwintig hokjes zonder dat de ander ziet in welk hokje. Nu zegt de speler 2 een letter. Beide spelers schrijven die letter op in ? van de vierentwintig open hokjes, enz. totdat het veld vol is. Het is de bedoeling om horizontaal en verticaal Neder­landse woorden te maken. Voor elk woord van vijf letters krijgt u tien punten, voor elk woord van vier letters vijf punten en voor elk woordvan drie letters twee punten. Wie de meeste punten heeft wint, zoals dat bij een futsalwedstrijd ook wel eens het geval is.

Er zijn nogal wat tactieken. Er is aanvallend spel: de letter zeggen die je nodig hebt, en verdedigend spel: de letter zeggen die het spel van de ander verstoort. De ideale vijfjesspeler weet die twee benaderingen samen te smelten tot een attractief counterspel.

Beginnelingen zullen vaak het zeggen van klinkers uitstellen in de hoop dat de ander die zal aanbieden. Twee stijfkoppen kunnen dan met vijfentwintig mede­klinkers`blijven zitten waar alleen een Tsjech plezier aan heeft en die zijn al zo vaak de lachende derde (kijk maar weer naar Macedoni?ederland).

Vals spelen (heel belangrijk) is mogelijk door een letter niet op te schrijven maar te onthouden en later te noteren of let­ters te veranderen. Het enige toegestane valse spel is het gebruiken van vaute woorden. Ontdekt de ander die, dan worden ze negatief geteld. Overigens, voor de Ajacieden onder ons is het spel te gemakkelijk: in het He­breeuws kent men immers geen klinkers.

Maar om even terug te komen bij de oorsprong van dit zinloos verhaal: bij het 5e heb je geen slap klotespel nodig om je tijd door te komen, want met een gemiddelde van meer dan negen doelpunten per wedstrijd (al dan niet voor of tegen) is er meer dan zat te beleven op de tribune! Bewaar dit spelletje dan maar gewoon voor als je een keertje bij TKB langs de lijn gaat kijken ;-)

Hoogachtend, Vijfje 5

Balou (c), Bram, Bijwaard, Criest, Huub, Lugt, Ronald (k) en Tom.

Onze sponsoren