Commissie Inhoud

Actief zijn in een commissie

Wil jij je een jaar lang actief inzetten voor Drs. Vijfje? Dat kan in één van onze commissies! Commissies werken onder de verantwoordelijkheid van het bestuur. Op verschillende werkgebieden wordt belangrijk werk uit handen van het bestuur genomen. Commissies hebben de vrijheid om eigen ideeën aan te dragen en uit te werken. Naast het feit dat het leerzaam is om ook naast je studie een commissie te doen en dat dit goed op je CV staat bij je toekomstige werkgevers, beleef je ook gewoon een enorm mooi jaar. Een jaar lang met een groep Vijfjes je inzetten voor bijvoorbeeld evenementen of het maken van een almanak zorgt niet alleen voor veel voldoening, maar ook voor de nodige gezelligheid. Elke week vergaderen onder genot van een biertje en actief betrokken zijn bij het wel en wee van de vereniging. 

Elke commissie bestaat uit ongeveer zes personen waarvan eentje de voorzitter is. Hij/zij is de hoofdcontactpersoon voor het bestuur. Commissieavonden houden doorgaans in dat er vergaderd wordt en je daarnaast kunt rekenen op veel gezelligheid.  In het begin van het jaar spreek je een vaste avond met je commissie af waarop je samen eet, vergadert en biertjes drinkt.

Ben je bang dat je te veel tijd kwijt bent aan een commissie? Geen stress! Gemiddeld ben je maar 2 uur per week kwijt aan je commissie: 1 uur aan een vergadering en 1 uur aan het doen van je taken. Dit is natuurlijk anders op piekmomenten, zo piekt de EjaculaCie voor en tijdens de KEI week en heeft de FEC het drukker als haar grotere evenementen dichterbij komen. Omdat je met meerdere mensen bent, is dit echter nog steeds goed te doen en ook te combineren naast je studie en een eventueel baantje. Drs. Vijfje verwacht dus enige inzet voor de vereniging, maar het is heel goed te doen!

De commissies:

Almanak Commissie (AlCo)

De Almanak Commissie is verantwoordelijk voor het ontwerpen in invullen van de jaarlijkse Almanak. Dit is een boekwerk met interviews, teamstukjes, commissiestukjes en andere leuke dingen! Je bent als lid van de AlCo dus bezig met dingen als het interviewen van BN'ers, het werven van sponsoren en het ontwerpen van de almanak en het binnenhalen van team- en commissiestukjes. De AlCo is in de eerste seizoenshelft het drukst en is na de uitreiking in februari/maart praktisch klaar. De almanak wordt uitgereikt op één van de grootste feesten van het jaar, met een gratis fust. Hier presenteer je de AlCo de nieuwe almanak, soms zelfs met hulp van een special guest!

Als lid van de AlCo:

 • Ben je creatief

 • Ben je sociaal

 • Ben je schrijfvaardig 

Heb jij dus affiniteit met schrijven, het werven van sponsoren of het ontwerpen van een mooi jaarboek wat gratis wordt verstrekt aan de hele vereniging? Dan is de AlCo wat voor jou!

Eerstejaars Aanmeldingen Communicatie en Uitvoeren Ludieke Acties Commissie (EjaculaCie)

Leden van de EjaculaCie zullen er voor zorgen dat alle evenementen waar Vijfje aanwezig is in de KEI-week goed verlopen. Denk hierbij aan de KEI-parade, waar je met een kar, busje of loopgroep gehuld in blauw en roze zal shinen, en sportplaza in de ACLO. Tijdens de KEI-week promoot je Vijfje en ben je samen met een hoop vrijwilligers verantwoordelijk voor het werven van nieuwe Vijfjes! Na de KEI-week is het nog niet klaar, want dan volgt het altijd legendarische Vijfjeweekend/Nieuwelingenweekend. Tijdens dit weekend stel jij samen met je commissiegenoten de activiteiten samen en zorg je er voor dat iedereen na het weekend enthousiast is over Vijfje en met prachtige verhalen thuiskomt! Als laatste zal er nog een nieuwelingen spelcollege worden georganiseerd door de EjaculaCie, hier worden nieuwe leden wat meer betrokken bij Vijfje doordat ze een aantal dingen leren over 'Het Vijfje-gevoel' en een aantal drankspellen die met enige regelmaat in All Round gespeeld worden leren kennen!

Als lid van de Ejaculacie:

 • Ben je sociaal

 • Ben je enthousiast

 • Ben je overtuigend

 • Ben je representatief

Lijkt het jou dus leuk om nieuwe Vijfjes te werven en een prachtig weekend te organiseren? Dan is de EjaculaCie wat voor jou. Let op: deze commissie zal wel pas rond januari gevormd worden en in februari beginnen.

Escalatie Commissie (EsCo)

De naam van deze commissie zegt het al: Escaleren staat centraal! De belangrijkste taak van deze commissie is dan ook om vaak aanwezig te zijn bij evenementen en te laten zien hoe het moet, namelijk helemaal tot het gaatje gaan!

Daarnaast bezorgt de EsCo 4x in het jaar de Pannarama bij alle leden thuis. Zo wordt iedereen voorzien van heerlijk leesvoer en wist-je-datjes. De EsCo is niet verantwoordelijk voor het maken van de Pannarma. Dit wordt namelijk door de RedaCie gedaan. (Lees verderop meer over deze commissie)

Verder organiseert deze commissie dit jaar vier escalatie-evenementen: escaleren kan je leren (een avond met pitchers voor 5 euro), bieriokart-toernooi, beerpongtoernooi en een heuse biercantus! Evenementen waarvoor je wat minder hoeft te regelen, maar die wel elke keer gegarandeerd staan voor een enorm leuke avond!

Als lid van de EsCo:

 • Ben je in voor een biertje

 • Ben je heel gezellig

 • Hou je van af en toe van escaleren

Ben jij dus een illustere buiskeizer die tussen het zuipen door nog wat wil betekenen voor Vijfje en graag ontbrakt door een fietstochtje met wat boekjes in de tas? Of ambieer je een carrière als postbode en wil je wat ervaring opdoen, terwijl je onderdeel wordt van de commissie met de grootste pilsrupsen van Vijfje? Dan is de EsCo wat voor jou!

Fluit Commissie (FC)

Zonder scheidsrechter, geen wedstrijd. Als lid van deze commissie ben jij te vinden in de zaal om de wedstrijden in goede banen te leiden. Op de woensdag- of vrijdagavond sta jij met je fluitje langs de lijn om af en toe een wedstrijdje te fluiten. Je kan jezelf flexibel inplannen om (minimaal) 1x per maand te fluiten, en daarnaast kan je per extra wedstrijd die jij fluit 10 euro verdienen! Daarnaast heb je een mooi FC-shirtje aan en verdien je na twee gefloten wedstrijden een gratis pitcher in All Round!

Als lid van de FC:

 • Ben je zelfverzekerd
 • Ben je flexibel
 • Sta je graag in de zaal en heb je liefde voor het spelletje

Dus vind je het leuk om met een fluitje in de zaal te staan? Irriteer jij je ook zo vaak aan de scheids en denk je dat je het zelf beter kan? Wil je extra geld en biertjes verdienen? Solliciteer dan vooral voor de FC!

Feest en Evenementen Commissie (FEC)

Deze commissie voorziet alle leden van een een aantal borrels, feesten en grotere evenementen. Voorbeelden hiervan zijn het Vijfje Gala, de Thuisspeelavonden en het kerstdiner. Natuurlijk is dit slechts de basis, het is aan de FEC om de leden te voorzien in de nodige leuke feesten en activiteiten. 

Als lid van de FEC:

 • Ga je organisatorisch te werk

 • Ben je flexibel

 • Ben je actief bezig

 • Ben je impulsief

 • Ben je creatief

Een FEC-lid houdt van het organiseren van feestjes en zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk leden bij de feesten betrokken worden. Heb je affiniteit met het organiseren van feestjes en er voor zorgen dat er zoveel mogelijk leden bij de feesten betrokken worden. En ben je creatief, impulsief en actief? Dan is de FeC wat voor jou!

Nieuwelingen Commissie (NiCo)

Als lid van deze commissie ben je verantwoordelijk voor het organiseren van vier verschillende evenementen in het jaar. Al deze evenementen zullen in het kader staan van de verschillende commissies binnen Vijfje, om zo op een toffe manier kennis te maken met de vereniging en haar leden. Zo organiseer je een Liftweekend, Flunkyballtoernooi, Cocktailworkshop met aansluitend een daverend feest en ten slotte mag je met je commissie zelf een tof evenement bedenken. 

Als lid van de NiCo:

Lijkt het jou leuk om sfeer te proeven van de verschillende commissies binnen Vijfje en zo kennis te maken met de rest van de vereniging? Dan is de NiCo wat voor jou!

Promotie Commissie (PromoCie)

De PromoCie is verantwoordelijk voor de algemene promotie van Drs. Vijfje. Denk hierbij aan het contact met studenten-, maar ook weekkranten in de omgeving van Groningen, posters van de wedstrijden van Vijfje 1 en Vijfje VR1 en de samenvattingen van deze wedstrijden, posters voor de evenementen van commissies en algemene filmpjes waarin Drs. Vijfje en haar activiteiten en commissies wordt gepromoot.

Als lid van de PromoCie:

 • Ben je creatief

 • Ben je handig met photoshoppen

 • Ben je handig met editten

Ook al gaat de communicatie naar buiten toe via het bestuur van de vereniging, de PromoCie kan ook een mooi aandeel leveren bij het aanleveren van nieuwswaardige items, zoals een VijfjeTV item. Deze commissie is slechts een paar jaar oud, dus je hebt nog enige vrijheid in het meedenken en vormen van deze commissie! Heb jij affiniteit met vormgeving en/of het maken en bewerken van filmpjes of het bedenken van nieuwe merchandise, dan is de Promotie Commissie wel wat voor jou!

Redactie Commissie (RedaCie)

Deze commissie draagt zorg voor alles met betrekking tot redactie binnen de vereniging. De RedaCie zal vier keer per jaar de Pannarama, het clubblad van Vijfje, schrijven en ontwerpen. Hierin kunnen leden van de commissie de rubrieken zelf invullen. Ook is de RedaCie verantwoordelijk voor het schrijven van andere leuke content voor op de website.

Als lid van de RedaCie:

 • Ben je creatief

 • Ben je schrijfvaardig

Als RedaCie-lid moet je affiniteit hebben met het schrijven van interessante verhalen. Dit kan natuurlijk zowel serieus als 'blaatpraat' zijn. Affiniteit met journalistiek of een journalistieke achtergrond en/of enige kennis van computers is voor een functie binnen de RedaCie een pré.

Sponsor Commissie (SpoCo)

De Sponsor Commissie houdt zich voornamelijk bezig met het werven en onderhouden van sponsoren voor Vijfje en wordt vanuit het bestuur aangestuurd door de Extern Coördinator. Het werven van nieuwe sponsoren is één van de grootste uitdagingen voor Drs. Vijfje. Hierbij zul je niet alleen bij bedrijven langs gaan, maar ook nadenken over de beste manier(en) om bedrijven geïnteresseerd te krijgen in Vijfje en uiteindelijk over de streep te trekken om sponsor te worden bij Vijfje. Hiervoor wordt over het algemeen gebruik gemaakt van een jaarlijks te updaten sponsorpakket. Naast de werving van sponsoren, onderhoud je de contacten met de huidige sponsoren die van groot belang zijn voor de vereniging. Dit is erg belangrijk, omdat er met de minste moeite vaak het meeste te halen valt bij huidige sponsoren. Elk jaar wordt er een target gesteld voor de SpoCo waar zij naar toe dienen te werken.

Daarnaast is de SpoCo van grote waarde voor een aantal andere commissies bij het zoeken van een geschikte sponsor voor een bepaalde activiteit/evenement. Hierbij wordt goed samengewerkt tussen de organiserende commissie en de SpoCo. Om deze samenwerking te versterken nemen er dan ook leden van de verschillende commissies die te maken hebben met sponsoren één keer per maand plaats bij de SpoCo vergadering. Het gaat hierbij om de Almanak Commissie, de Feest-  en Evenementen Commissie, de Toernooi Commissie en de VETVIT Commissie.

Als lid van de SpoCo:

 • Ben je sociaal

 • Ben je overtuigend

 • Ben je commercieel

 • ​​​​​​​Ben je ondernemend

Heb je een leuke en vlotte babbel en vind je het leuk om veel in contact te zijn met bedrijven dan is de SpoCo wat voor jou!

Stad Uit Commissie (Stuco)

De StuCo is in seizoen 2020-2021 opgericht als nieuwe commissie binnen Vijfje. Als lid van deze commissie ben je verantwoordelijk voor het organiseren van de twee jaarlijkse buitenlandse reizen: de wintersport en een voetbaltoernooi in Spanje. De wintersport vindt meestal plaats in februari/maart en het toernooi in Spanje vindt plaats in mei/juni. Ook zal de StuCo aankomend seizoen een actief ledenweekend organiseren in Nederland. 

Als lid van de StuCo:

 • Ben je een vakantieganger

 • Ben je creatief

 • Ben je flexibel

Lijkt het jou leuk om reizen te organiseren, heb je affiniteit met het organiseren voor grote groepen vind je het leuk om op minstens 1 van de buitenlandse reizen mee te gaan? Dan is de Stuco wat voor jou!

Toernooi Commissie (ToCo)

De ToCo ontfermt zich over de organisatie van een aantal toernooien binnen Vijfje. Hierbij moet je denken aan voetbaltoernooien zoals het mixtoernooi en het commissietoernooi, maar ook kroegtoernooien zoals het 30-secondstoernooi. Sommige toernooien staan vast, maar de ToCo heeft vooral veel vrijheid om toernooitjes zelf te bedenken. 

Naast deze 'kleinere interne toernooien', organiseert de ToCo ook twee grote externe toernooien, het TOP toernooi voor de mannen en het GvL-Toernooi voor de vrouwen. Op deze prestigieuze toernooien, wat jaarlijks in juni, juli of augustus plaatsvindt, wordt jaarlijks geprobeerd de hoogst spelende zaalvoetbalteams van Nederland naar Groningen te halen. Het is hierbij belangrijk om te realiseren dat dit een grote en belangrijke toernooien zijn, waar veel organisatie bij komt kijken (o.a. persbenadering, sponsor(en) en hooggeplaatste teams binnenhalen, toernooireglement opstellen etc.)

 • Ga je organisatorisch te werk

 • Ben je flexibel

 • Ben je actief bezig

 • Ben je impulsief

 • Ben je creatief

Als ToCo-lid dien je over een goed organisatorisch vermogen te beschikken en wordt er een serieuze houding van je verwacht tijdens de organisatie van deze toernooien. Lijkt dit jou leuk? Dan is de ToCo wat voor jou

VETVIT Commissie (VETVIT)

De VETVIT commissie is een relatief nieuwe commissie die in het seizoen 2018-2019 voor het eerst actief is geweest. Deze commissie is verantwoordelijk voor het organiseren van een Vijfje Intern Toernooi, ter vervanging van het oude V-laag toernooi. Dit toernooi zal een weekend vol zaalvoetbal zijn voor teams van Drs. Vijfje, met daarbij nog een mooi feest. Hier zal gestreden worden om een plekje in de beker voor het volgende seizoen, maar gezelligheid is natuurlijk het belangrijkst. Naast de verantwoordelijkheid voor het VIT is de VETVIT Commissie ook nog verantwoordelijk voor het Vijfje Extern Toernooi. Dit is een toernooi waar iedereen aan mee kan doen. Er komen studenten, arbeiders en anderen vanuit alle uithoeken van Nederland naar Groningen om een gezellig zaalvoetbal toernooi te spelen, met uiteraard een bijbehorend feest en etentje. 

Als lid van de VETVIT:

 • Ga je organisatorisch te werk

 • Ben je impulsief

 • Ben je creatief

Lijkt het jou dus leuk om twee grote toernooien te organiseren? Dan is de VETVIT commissie wat voor jou!

Internet Commissie (IC)

De IC, ook wel bekend als de bewakers van de onmisbare bron van informatie van Drs. Vijfje - de website -, is verantwoordelijk voor het draaiende houden van de site, het oplossen van problemen met de site, en daar waar mogelijk uitbreiden van de site. Binnen de vereniging is de website van groot belang, deze is zeer geavanceerd en biedt vele mogelijkheden tot uitbreiding, maar er zijn ook veel ‘basis-scripts’ aanwezig die gebruikt kunnen worden.

Als IC-lid ben je bereid om in de wereld van het PHP, SQL en CSS te duiken. Kennis van deze programma’s en programmeerkennis in het algemeen is een grote pré. Het is niet absoluut nodig om reeds over deze kennis te beschikken. Daarom kan een jaar lid zijn van de IC zeer leerzaam zijn op het gebied van deze kennis.

Technische Commissie (TC)

De leden van de Technische Commissie zien toe op de kwaliteit van de selectieteams. Zij zijn verantwoordelijk voor het scouten van talenten zowel binnen als buiten de vereniging. Dit houdt ook in dat er pogingen ondernomen worden om de selectie met externe spelers te versterken. Hiernaast onderhouden zij de contacten met de selectietrainers en zijn zij verantwoordelijk voor een eventuele contractverlenging van de trainers en/of het opstellen van een profielschets voor nieuwe trainers. Tot slot stellen zij uiteindelijk de selecties samen in overleg met de trainers.

Als TC-lid heb je verstand van zaalvoetbalzaken en houd je ervan om aanwezig te zijn bij wedstrijden van andere Vijfje-teams. Hiernaast heb je een pro-actieve houding en probeer je altijd om potentiële selectiespelers naar de selectie te krijgen, zowel intern als extern.

Clubhuis Commissie (CluCo)

Als lid van deze commissie krijg je de kans om de mogelijkheden te verkennen en een weloverwogen plan te schrijven, waarmee we hopelijk in de toekomst ons eigen clubhuis kunnen realiseren. De afgelopen jaren is er al flink aan de weg getimmerd met het clubhuisplan. Dit jaar zullen delen van deze plannen herschreven worden en wordt er verder onderzoek gedaan naar de wensen van Vijfjes en de mogelijkheden.

Een eigen clubhuis voor Vijfje zorgt voor een plek waar leden kunnen samenkomen, feesten, vergaderen en zich echt verbonden voelen. Het versterkt onze identiteit en maakt onze vereniging nog leuker en gezelliger!

Algemeen
De taken zoals hierboven staan beschreven zijn een leidraad voor elke commissie. Dit betekent echter niet dat er geen extra activiteiten van een commissie gevraagd kunnen worden. In de praktijk blijken er altijd een paar kleine taken op het pad te komen van een commissie die niet in dit document of het draaiboek zijn opgenomen. De commissieleden worden geacht hiervoor open te staan. Daarnaast is de samenwerking tussen de commissies erg belangrijk voor de vereniging. Het is de bedoeling dat elke commissie datgene doet waar zij het beste in wordt gedacht, ook als dit is om een andere commissie te helpen.

Geïnteresseerd?

Heb jij interesse om in 2024 een commisie te doen bij Drs. Vijfje? Laat dit dan zo snel mogelijk! Bij vragen, meer informatie of interesse kun je altijd terecht bij Intern Coördinator Ties van Gemert.

Licht in je sollicitatiebrief de volgende dingen toe: 

 • Waarom wil je actief worden/blijven bij Vijfje?
 • Voor welke commissie(s) wil je solliciteeren en waarom?  (Solliciteer voor twee commissies!)
 • Welke eigenschappen maken dat jij geschikt bent voor deze commissie(s)?
 • Heb je al ideeën en/of verbeteringen in gedachten voor deze commissie(s)?
 • Wat zijn je verwachtingen van een commissiejaar bij Drs. Vijfje?

E-mail jouw sollicitatiebrief naar interncoordinator@vijfje.nl

Telefoon: Ties 06-42757294