Nieuws

Verslag Gideon van Ligten TOP Toernooi

Verslag van het Gideon van Ligten TOP Toernooi, geschreven door Bart Arentz:

Op 27 augustus 2021 stond in de ACLO in Groningen het Gideon van Ligten Toptoernooi op het programma, ter nagedachtenis aan Gideon van Ligten, die zo’n belangrijke rol heeft gespeeld bij de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in het Noorden. Maar liefst tien (!) ploegen deden mee, zes ploegen uit de eredivisie, zeker vijf internationals en heel veel jeugdige speelsters.

Na twee verloren corona-seizoenen stonden de ploegen te trappelen om voor het eerst weer hun krachten met elkaar te meten. En een toptoernooi werd het!

In poule A streden Vijfje-1, Drachtster Boys, MARLENE-1, Libertas-2 en Winsum om de twee plaatsen die recht gaven op de halve finale, in poule B waren dat MARLENE-2, Zeemacht, Vijfje-2, Libertas-1 en Exstudiantes Zwolle.

Het werd een prachtige voetbalavond met hakpassjes, rollertjes, lobjes, schoten uit de draai, ziedende afstandspoeiers, mooi opgezette aanvallen, ziek-ingewikkelde cornervarianten, grote verschillen in spelsystemen, strijdlust, inzet en verrassende resultaten.

Vijfje-1 bijvoorbeeld wist in de poule-fase te winnen van de latere kampioen, vergaarde zeven punten, maar haalde toch de halve finale niet. De “schuldige” (?): de keeper van Libertas-2, die een spervuur van schoten, punters en rollertjes keer op keer het doel wist uit te ranselen en zo Vijfje-1 op een achteraf gezien te kostbaar gelijk spel wist te houden. Voor medetitelkandidaat Libertas-1 gold hetzelfde. Ondanks twee overwinningen, een gelijkspel en slechts één nederlaag eindigden ook zij (in poule B) op de derde plaats in de poulefase. Vijfje-2 maakte in veel van hun wedstrijden het spel, maar trok een aantal keer nipt aan het kortste eind door een laat tegendoelpunt. In de wedstrijd tegen eredivisieploeg Zeemacht kregen zij het publiek op de banken, speelden zij bijna gallery play en pakten zij hun welverdiende punt. Ook hier eiste de keeper van Zeemacht een hoofdrol voor zich op. Ook hoofdklasser Winsum kreeg met een punt tegen Libertas-2 loon naar werken en daarmee zijn de vier halve finalisten bekend: Exstudiantes Zwolle speelde de eerste halve finale tegen MARLENE-1 en Drachtster Boys mocht aantreden tegen… de jeugdploeg van MARLENE-2!

Beide halve finales kenden een spannend verloop. MARLENE-1 maakte het spel tegen Exstudiantes Zwolle, maar de counters zijn in Zwolle tot kunst verheven en hun gevaarlijke afstandsschoten werden soms van achter de middellijn afgevuurd. Het was – wederom – dankzij de keeper van MARLENE-1 dat het op strafschoppen uitdraaide. De andere halve finale was het spektakel van de avond. Het leek een complete walk over te worden voor Drachtser Boys toen al in de eerste minuut een doelpunt vanuit een echt compleet onmogelijke hoek keihard in het dak van het doel werd geschoten. Maar de rookies uit Heerhugowaard verblikten of verbloosden niet en na een prachtige uitbraak en een geweldig doelpunt eindigde ook deze wedstrijd in een gelijkspel. MARLENE-1 en Drachtster Boys waren het gelukkigst in de best-of-three-serie en mochten het uitvechten voor de toernooiwinst.

De prijs werd een prooi voor MARLENE-1. De hele wedstrijd domineerden zij en het was alleen dankzij de keeper van Drachtster Boys dat pas laat in de wedstrijd de 1-0 viel (een heerlijk lobje). Ondanks de “meevoetballende keeper” die aan het eind nog in de strijd werd geworpen werd dit ook de eindstand.

De minuut stilte voor Gideon vlak voor de finale was indrukwekkend, maar zeker zo indrukwekkend is de legacy die hij heeft achtergelaten in de vorm van het als nooit te voren bloeiende vrouwenvoetbal.

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen