Nieuws

Maandoverzicht April 2021

Maandoverzicht april

April 2021, de eerste maand vol vrije dagen en de maand die ons na vier dagen voor de verandering eens opzadelde met een paaseitjes-coma in plaats van een biercoma. Ook dit jaar genoten we weer van veel te royale paasontbijtjes en de typische Nederlandse gourmet. De normaal zo vrolijke paashaas bleef dit jaar liever binnen, want deze april was een extreem koude maand en de koudste april sinds 1986. De gemiddelde temperatuur kwam uit op 6,7 graden tegen 9,9 graden normaal. Wel was april een zonnige en iets te droge maand, met 221 uur zon tegen 196 uur normaal en gemiddeld over het land 38 mm regen tegen 41 mm normaal. Van dit zonnetje hebben we gelukkig ook dit jaar weer kunnen genieten tijdens de verjaardag van Willem-Alexander, want de weergoden stonden in tegenstelling tot het kabinet pal achter ons. Flunkyball in het Noorderplantsoen, zuipen in tuinen, het kon weer even allemaal en de pilsjes hakten er goed in.

Ja, in tegenstelling tot het kabinet want helaas moesten we nog steeds netjes om 22:00 uur thuis zijn en mochten we het terras op de valreep nog niet op. Dit neemt niet weg dat Koningsdag dé dag was waarin de avklo massaal gedoken werd, ik durf te stellen nog massaler dan normaal. Deze laatste avond besloten zelfs de arme studenten een boete te riskeren, waaghalsgedrag dat eerder enkel weggelegd was voor de burgers onder ons. Een laatste poging om ons binnen te houden mislukte van demissionair premier Mark Rutte mislukte hiermee. Demissionair premier Mark Rutte, ook stond niet alleen maart maar ook begin april in het teken van deze man, nadat hij op de tweede dag van deze maand een motie van wantrouwen overleefde na een debat over de verkenning van de kabinetsformatie in 2021.

Terugkomend op het koningshuis, want waar wij dit jaar weer volop genoten van de koning zijn verjaardag, waarschijnlijk meer dan hijzelf, was de sfeer deze maand tegenovergesteld in het Engelse koningshuis. Daar overleed prins Philip, The Duke of Edinburgh en de man van The Queen, op 9 april dit jaar op 99-jarige leeftijd, slechts twee maanden voor hij de magische leeftijd van 100 zou bereiken.

Terug naar het leuke nieuws, want ondanks dit verdrietige bericht kon ons geluk in april niet op. Niet alleen de avklo verdween, ook de horeca mocht weer gedeeltelijk open. Van 12 tot 18 en enkel buiten welteverstaan, maar who cares? We mogen weer! De pintjes vloeiden de laatste dagen van april weer rijkelijk en de gezelligheid op de Grote Markt was ondanks de regen niet minder. 

Ook voor Vijfje was april een prima maand. Er werd weer volop getraind, Teuny tekende bij voor een nieuw seizoen als trainster bij Vrouwen 1, er werden evenementen als de Vijfje escaperoom, de batavierenrace en de inspraakavond georganiseerd. Daarnaast was april dé maand om de keuze te maken om voor een bestuursjaar te gaan of niet. De sollicitaties zijn binnen en binnenkort zal het nieuw beoogde bestuur aan ons worden bekend gemaakt. Vo! Mocht je toch nog last hebben gehad van verveling in april dan werd dit snel weggenomen door de komst van de Almanak en de Pannarama die weer de prachtigste verhalen en mooiste roddels bevatten.

Overig nieuws dat stamt uit april is dat een cycloon genaamd Serjoa raasde over Zuid-Indonesië, Oost-Timor en West-Australië en veel schade aanrichtte, er in Zuid-Afrika een natuurbrand veel schade heeft aangericht aan de universiteit van Kaapstad, diens universiteitsbibliotheek en een Nederlandse molen (gedeeltelijk) verwoestte, Turkije opnieuw in landelijke lockdown ging tot 17 mei, diplomaten uit de Verenigde Staten en Iran bijeen kwamen in Wenen om te spreken over een nieuwe Iran-deal, de NASA-robothelikopter Ingenuity op is gestegen vanaf Mars waar de helikopter op 18 februari landde, en daarmee de eerste gemotoriseerde vlucht op een andere planeet dan de aarde maakt in de geschiedenis en tot slot werd het wrak van de onderzeeboot KRI Nanggala 402 gevonden, met de lichamen van alle 53 opvarenden. April bleek wederom een maand vol gebeurtenissen en inmiddels zijn we alweer aanbeland in de vijfde maand, de tweede maand van de vrije dagen en de maand die ons alweer bijna halverwege 2021 brengt. 

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen