Nieuws

Het Vijfje Jaaroverzicht

Januari

2020 begon als jouw jaar. Het jaar zou voor iedereen een topjaar worden vol goede voornemens. Met een historisch lage werkloosheid en een stijgende koopkracht beloofde 2020 heel wat goeds. Het nieuwe decennium werd afgetrapt met een nieuw record, maar liefst 77 miljoen euro aan vuurwerk vloog de lucht in. 

Niet veel later in januari wordt het coronavirus vastgesteld. Een Chinese oogarts in Wuhan bericht al eerder over een onbekend Sars-virus, maar wordt nu ook zelf opgenomen. Na verwijten van de politie over openbare orde verstoringen overlijdt deze arts aan de gevolgen van Covid-19. Het blijkt het stille begin van de pandemie. Wuhan wordt afgesloten van de buitenwereld en onze Oosterse communistische broeders zwijgen in alle talen. Ondertussen heeft men in Nederland de klok horen luiden, maar weet niemand waar de klepel hangt.

Het seizoen bij Vijfje lijkt nog altijd niet in gevaar te komen. De borrels zijn druk bezocht en het Fifatoernooi kent een verrassende winnaar in Erwin de Jong.

Het totaal aantal besmettingen wereldwijd is 5.580.

 

Februari

Covid-19 krijgt eindelijk de erkenning van de WHO en de benaming wordt officieel gemaakt. Veel mensen kiezen er echter voor het virus liefkozend corona te blijven noemen. In Nederland voelen we dat corona dichterbij komt, maar dat mag de pret niet drukken. Carnaval gaat door, tenzij het weer het niet toelaat. Covid-19 heeft vriendelijk bedankt voor het feestelijke onthaal en doet intrede tijdens een van deze optochten. Toenmalig minister van Medische Zorg Bruno Bruins maakt dit bekend tijdens een live-uitzending. 

Corona heeft nog niet de weg naar het Hoge Noorden gevonden, dus kunnen de evenementen in februari ook gewoon doorgaan. Zo is er een Open Avond bij Dionysos, waar de leden worden uitgenodigd een kijkje te nemen in het pand waar de vereniging mee aan het flirten is. Ook wordt het Bieriokart-toernooi gehouden en gewonnen door Mart van Bezoen, waardoor Nik van ‘t Slot eindelijk niet meer stoer kan doen over zijn hegemonie.

Het totaal aantal besmettingen wereldwijd is 82.700, in Nederland staat de teller op 1.

Maart

Italië blijkt een wereldwijde brandhaard te zijn, Lombardije gaat op slot. Voor Vijfje betekent dit dat de Italiaanse grens niet wordt overgegaan, daarom zal wintersport plaatsvinden in Val Thorens, Frankrijk. Waar de Vijfjes zich goed hebben gehouden aan de gemarkeerde landsgrenzen, blijkt dat Covid-19 hier minder rekening mee heeft gehouden. De teruggekeerde Vijfjes komen nemen een ‘wintersport verkoudheid’ mee en een enkeling blijkt na testen positief op Corona. Vermoedelijk meegebracht door Nederlands popartiest Jody Bernal die onder andere een bezoek bracht aan het door Vijfje bezette gebied.

De ziekenhuizen beneden de rivieren en in de Randstad kunnen de druk niet aan en beginnen met patiënten verplaatsen naar het tot dan nauwelijks getroffen hoge noorden. Rutte maakt een standpunt en gooit handen schudden in de ban. Het nieuwe groeten moet op een zekere afstand, met schrale knokkels en ellebogen als gevolg. Dit blijkt slechts een voorbode van alle maatregelen die komen gaan: thuiswerken, cultuursector op slot, amateursport en zaalvoetbal worden stilgelegd. De bewustwording van de ecologische voetafdruk, samen met een spot-on Albert Heijn reclame, maakt dat al die nuchtere Nederlanders zo min mogelijk ritjes maken naar de supermarkt. Hamsteren is het nieuwe boodschappen doen. Het beleid dat de overheid vervolgens aanhoudt wisselt nog vaker en onlogischer dan Erik ten Hag. Het grootste slachtoffer van deze onduidelijkheid is misschien wel Bruno Bruins, met als gevolg dat Hugo de Jonge zijn plek inneemt. Deze aanhanger van 010 en de, door een ieder geliefde Irma blijken een heus mediakanon. De persco’s worden steeds beter bekeken.

In het jaar waarin 75 jaar vrijheid centraal staat en het Schengenverdrag haar 25e verjaardag viert, worden de grenzen dichtgegooid. Zowel buiten de EU als binnen de EU komen strenge controles en wordt toegang geweigerd.

De online evenementen worden afgetrapt met een digitaal dertigen toernooi, deze trend van de wintersport heeft net als Corona intrede gedaan in Nederland.

Het totaal aantal besmettingen wereldwijd is 677.000, in Nederland staat de teller op 9.760.

 

April

De strijd om IC-bedden en beademingsapparatuur is inmiddels wereldwijd losgebarsten en de hoogste bezetting in Nederland van deze bedden is genoteerd op 1.320. Het ‘nieuwe normaal’ begint een duidelijk begrip te worden in de vorm van een anderhalve meter samenleving. Oom agent en de plaatselijke BOA’s beginnen met boetes uitdelen aan de overtreders. 

Een logisch gevolg is dat de cultuursector op slot gaat. Theaters, bioscopen en podia moeten sluiten, een voorbode van de wiegendood van het festivalseizoen. Ook het uitgaansleven komt stil te liggen op een aantal illegale fuifjes na. Mede door het gebrek aan dergelijke verzetjes komt er een consumptie krimp van maarliefst 17% ten opzichte van het jaar ervoor. Om massaontslagen te voorkomen, besluit het kabinet in de eerste maanden alleen al een kleine 10 miljard vrij te maken voor bedrijven en zelfstandigen.

De evenementen zullen online gehouden gaan worden, waaronder ook de Batavierenrace. Vijfje doet hier dapper aan mee, er wordt op eigen initiatief hardgelopen en de tijd wordt bijgehouden via Strava. Vijfje weet een mooie 69ste(‘Vo) plek te bemachtigen. 

Het totaal aantal besmettingen wereldwijd is 3.240.000, in Nederland staat de teller op 39.300.

 

Mei

Waar je als middelbare scholier vaak op hoopte, namelijk uitval van een tentamen, wordt werkelijkheid. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog gaan de centrale eindexamens niet door. De schoolexamencijfers bepalen of je geslaagd(t) bent of niet.

Een rustig einde van het schooljaar gaat gepaard met een heerlijk voorjaar. Door het thuiswerken en de vrijgekomen tijd door ‘thuisscholing’, besluit heel Nederland om vakantie in eigen land te houden, liggen de stranden en parkjes vol en ontstaan er files voor parkeerplaatsen van natuurparken.

De ToCo ziet mogelijkheden en besluit een online Bingo te organiseren, deze gaat gepaard met mooi weer en mooie prijsjes. Dat Vijfjes elkaar graag willen blijven zien bewijst de blijvende aanwezigheid op evenementen. Zo worden ook het online Zoomen en zuipen en de online Crazy 55 goed bezocht.

Het totaal aantal besmetting wereldwijd is 4.770.000, in Nederland staat de teller op 44.100.


 

Juni

Mark en Hugo vinden dat wij ons voorbeeldig gedragen en geven weer wat vrijheid terug aan het volk. 1 juno is de dag dat we weer terug mogen naar de schoolbanken, barkrukken en bioscoopstoelen. Kleine kanttekening is wel dat er afstand in groepjes moet worden gehouden en je een vaste plaats moet hebben. 

Het vertrouwen dat Mark en Hugo hebben, komt door de cijfers van minder dan 100 nieuwe besmettingen per dag. Heel Europa telt 5 landen met een negatief reisadvies, het lijkt er even op dat we hebben gewonnen. Zuid- en Noord-Amerika is de hoek waar nu de klappen vallen.

Met de unlockdown doet Vijfje ook voorzichtig de deuren van de Jut weer open. Met een maximale bezetting van 20 man tegelijk is de Jut zeker niet afgeladen vol, maar middels de de live-stream is het toch mogelijk om je vanuit de woonkamer in de Jut te wanen. De begrotingsALV zal vervolgens wel volledig online aangeboden worden.

Het totaal aantal besmettingen wereldwijd is 9.740.000, in Nederland staat de teller op 50.000.

 

Juli

Na een maand de vrijheid vieren, besluit Covid dat het tijd is voor een nieuwe golf. Halverwege de maand beginnen de lokale brandhaardjes weer te ontstaan. Het kabinet wil zo min mogelijk maatregelen invoeren. Testen mag alleen bij verkoudheidsklachten en het wordt duidelijk dat de overheid te laat meer mogelijkheden om te testen paraat heeft. 

De burgemeester ziet overmatig gebruik van alcohol als grootste oorzaak van overlast in het Noorderplantsoen en besluit hier een alcoholverbod in te stellen. De grootste hotspots worden opgenomen in deze APV onder veel kritiek van studenten en stadjers. Gelukkig liggen de velden van Groen Geel niet in het Noorderplantsoen en weet STAR toch een mogelijkheid om, onder aangepaste omstandigheden, doorgang te vinden. Verspreid over 4 speelweken doen veel Vijfjes gretig mee aan dit avondtoernooi. Niet zonder succes: meerdere 2e plekken zijn hier veilig gesteld.

Het totaal aantal besmettingen wereldwijd is 15.700.000, in Nederland staat de teller op 52.600.

 

Augustus

Het virus begint opnieuw steeds meer grip te krijgen op de samenleving. Ferdje Grapperhaus heeft het virus niet uitgenodigd voor zijn bruiloft en besluit dus iedereen te knuffelen. Het resultaat is niet het aftreden van Grapperhaus, maar het verlagen van boetes en het verdwijnen van het strafblad bij een boete.

Broedplaats van het virus Wuhan is inmiddels weer virusvrij en beelden van een enorm zwembadconcert met duizenden mensen gaan de wereld rond. In Europa blijft het beeld totaal anders. Voetbalwedstrijden worden op het hoogste niveau nog wel gespeeld, maar de stadions zijn leeg. De Champions League wordt afgewerkt in Portugal over een tijdsbestek van 2 weken, met als uiteindelijke winnaar Bayern München.

Augustus is voor Vijfje normaal gesproken de maand om nieuwe studenten te werven op de KEI-week. De aanstekelijke gezelligheid, die gepaard gaat met zaalvoetbal, zorgt doorgaans voor vlinders bij de verse lading feuten. Ook dit jaar was dat de bedoeling en is dit, ondanks de vele beperkingen, behoorlijk gelukt. Het resultaat is dan ook meer aanmeldingen dan plekken. Voor al deze nieuwelingen is het nog altijd wachten op een debuut in de Jut&Jul.

Het totaal aantal besmettingen wereldwijd is 23.400.000, in Nederland staat de teller op 66.600.

 

September

Bestuur Groot wordt uitgehamerd in een aangepaste ALV, hierbij mag maximaal 30 man aanwezig zijn in de bovenzaal van café de Keizer. Bestuur Blaauw neemt het stokje over, de eerste vrouwelijke Praeses is een feit.

De hele zomer was het weer geweldig: stadsstrand en het plantsoen lagen vol met studenten. Ook de nieuwe studenten die wel besluiten op kamers te gaan, genieten van al het moois dat Stad te bieden heeft. 

De goede zomer, met hier en daar een paar zorgelijke coronahaardjes. zorgt ervoor dat voetbal- en zaalvoetbalcompetities ‘gewoon’ van start gaan, maar wel zonder publiek. Die coronahaardjes hebben zich weten te verplaatsen naar de grote steden: Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn de probleemzones en het virus grijpt hard om zich heen.

Viruswappiegroep ‘Viruswaardheid’ demonstreert tegen de maatregelen en heeft een groep BN’ers gevonden die ze steunen. De hashtag #ikdoenietmeermee gaat viral en wordt gekenmerkt door intelligente personages als Famke Louise en Lange Frans. Veel BN’ers zien in dat het niet het juiste is om te doen, bieden excuses aan en nemen weer afstand van de wappies.

Voor de nieuwelingen en een aantal ouderejaars Vijfjes is er nog wat gezelligheid georganiseerd, zowel Nieuwelingendag als Nieuwelingenweekend hebben plaats kunnen vinden in een aangepaste vorm. Ook heeft er eenmalig een borrel plaats kunnen vinden in de Brouwerij. Een nieuwe locatie met een oude formule: Vijfjes en een onbehoorlijke lading bier.

Het totaal aantal besmettingen wereldwijd is 31.300.000, in Nederland staat de teller op 96.000.

 

Oktober

Oktober is de maand waarin alle plezier weer op was. Op een paar illegale tentfeestjes en Trump die corona krijgt na, gebeuren er vooral treurige dingen. KNVB besluit dat wedstrijden voor Vijfje niet meer door mogen gaan, alleen de Eredivisie mag doorgaan met voetballen. 

Waar Rutte eerst trots was op onze inzet als Nederlands volk, vindt hij nu dat we streng voor onszelf moeten zijn en beroept zich op onze verantwoordelijkheid. Er wordt een routekaart ingevoerd met regels, waar veel om gevraagd is vanwege grote onduidelijkheid en inconsequentie van de regels. Deze routekaart is eigenlijk op het moment van invoeren al achterhaald en de dag na invoering gaat heel Nederland opnieuw in ‘gedeeltelijke’ lockdown. Grote nieuwe toevoeging aan de lockdown is het alcoholverbod. Na 20.00 mag je geen alcohol meer kopen, dus studenten moeten leren inschatten hoeveel ze gaan drinken op een avond.

Dat we collectief niet thuis willen blijven in de 2e lockdown bewijst Wim-Lex. Samen met zijn Argentijnse schone en 3-tal dochters besluit hij de lockdown in Griekenland uit te gaan zitten. Na veel kritiek van het volk besluit hij om niet te gaan. De 2 oudste dochters kunnen wel een paar dagen genieten van de Middellandse Zee.

Om de Nieuwelingen toch vast kennis te laten maken met de spellen die Vijfjes doorgaans spelen in de kroeg, wordt er een Nieuwelingenspelcollege georganiseerd. Tevens begint het bestuur met het organiseren van online VrijMiBo’s.

Het totaal aantal besmettingen wereldwijd is 41.200.000, in Nederland staat de teller op 253.000.

 

November

Na een maand van teleurstellingen zijn er weer een paar kleine hoogtepuntjes. Pfizer/BioNTech en Moderna weten succesvol een vaccin in elkaar te zetten. Verder zijn de Amerikaanse verkiezingen een heus kijkcijferkanon met uiteindelijk de oudste president ooit: Joe Biden.

Natuurlijk zijn er niet alleen hoogtepunten deze maand. De overheid besluit een vuurwerkverbod aan te kondigen voor de jaarwisseling. Dit resulteert in demonstraties en vuurwerkoverlast. 

De online VrijMiBo’s worden een tweewekelijks concept. Verder ziet de ToCo in dat de donkere maanden moeten verbroederen: middels een 5 weken lang durend evenement moedigt de ToCo alle Vijfjes aan om samen met je team (individueel) de strijd aan te gaan met andere teams. Verder vindt deze maand alweer de 2e editie van het online dertigen toernooi plaats.

Het totaal aantal besmettingen wereldwijd is 63.900.000, in Nederland staat de teller op 528.000.

 

December

De voortdurende discussie over de werking van een mondkapje bereikt een eindpunt, het kabinet hakt de knoop door en maakt mondkapjes verplicht in publieke ruimtes. 

Sinterklaas ondervindt ook veel problemen met de maatregelen, veel gedichten vinden online plaats. Gelukkig weet de goedheiligman voor Vijfje een slimme aanpak te vinden. Hij besluit langs een aantal huizen te gaan waar Vijfjes in kleine groepjes  zitten te wachten tot de gedichten worden voorgelezen.

Na de wapenwedloop en de race naar de maan hebben de Russen eindelijk een wereldwijde hardloopwedstrijd gewonnen: ze zijn de eerste die een persoon inenten met een coronavaccin. Niet veel later beginnen ook andere landen met inenten. Het zal nog een maand duren voordat Nederland ook gaat inenten.

De gedeeltelijke lockdown wordt vervangen door een harde lockdown, tot zeker 19 januari (en later tot in ieder geval midden februari) gaan alle niet noodzakelijke winkels dicht. Ook scholen moeten weer sluiten. Voor de kerstdagen wordt een minimale uitzondering gemaakt, er mag welgeteld 1 extra persoon op bezoek komen.

Ondertussen is er een nieuwe variant van het virus ontstaan, die besmettelijker schijnt te zijn. Deze doet voor het eerst intrede in het Verenigd Koninkrijk. Het gevolg is het sluiten van de Europese landsgrenzen, tenzij je een negatieve test kan overleggen.

Vijfje heeft dusdanig weinig wedstrijden en Jut avonden gehad dat er geen herbstmeisterborrel in het verschiet zal liggen. V35 blijft daarmee titelhouder. Het team mag aan deze titel ook het ToCo Goes Loco klassement toevoegen. Shirtsponsor Yasumi heeft, in samenwerking met de FEC, een mooie oplossing gevonden voor het kerstdiner. In kleine groepjes kan er een 3-gangen menu worden afgehaald om thuis op te eten in stijl, deze mogelijk hebben VIjfjes ook volop aangegrepen. 

Het totaal aantal besmettingen wereldwijd is 74.900.000, in Nederland staat de teller op 653.000.

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren