Commissie Inhoud

Actief zijn in een commissie

De commissies bestaan uit actieve leden die zich een jaar lang inzetten voor Drs. Vijfje. Commissies werken onder de verantwoordelijkheid van het bestuur. Op verschillende werkgebieden wordt belangrijk werk uit handen van het bestuur genomen. Commissies hebben de vrijheid om eigen ideeën aan te dragen en uit te werken. Naast het feit dat het leerzaam is om ook naast je studie een commissie te doen (omdat je bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid krijgt over de evenementen in de KEI-week waarin jaarlijks het gat van zo'n 200 vertrekkende leden wordt opgevuld met nieuwelingen en Vijfje aan de 50.000 studenten in Groningen laat zien waarom wij één van de mooiste studentensportverenigingen zijn) en dat dit goed op je CV staat bij je toekomstige werkgevers, beleef je ook gewoon een enorm mooi jaar doordat je een jaar lang met een groep bezig bent met je taken en elke week met elkaar afspreekt om het een en ander te bespreken onder het genot van een biertje!

Elke commissie bestaat uit ongeveer vijf personen waarvan eentje de voorzitter is. Hij/zij is de hoofdcontactpersoon voor het bestuur. Commissieavonden houden doorgaans in dat er vergaderd wordt en je daarnaast kunt rekenen op veel gezelligheid.  In het begin van het jaar spreek je een vaste avond met je commissie af waarop je samen eet, vergadert en biertjes drinkt.

Ben je bang dat je te veel tijd kwijt bent aan een commissie? Geen stress! Gemiddeld ben je maar 2 uur per week kwijt aan je commissie: 1 uur aan een vergadering en 1 uur aan het doen van je taken. Dit is natuurlijk anders op piekmomenten, zo piekt de EjaculaCie voor en tijdens de KEI week en heeft de FEC het drukker als haar grotere evenementen dichterbij komen. Omdat je met meerdere mensen bent, is dit echter nog steeds goed te doen en ook te combineren naast je studie en een eventueel baantje. Dit maken wij ook niet rooskleuriger dan het is, aangezien de rest van je commissie ook wordt benadeeld als jij na twee maanden erachter komt dat het toch te veel tijd kost en je uit de commissie moet stappen.

De commissies:

Almanak Commissie (AlCo)

De Almanak Commissie is verantwoordelijk voor het ontwerpen in invullen van de jaarlijkse Almanak. Dit is een boek met interviews, teamstukjes, commissiestukjes en andere leuke dingen! Je bent als lid van de AlCo dus bezig met dingen als het interviewen van BN'ers, het werven van sponsoren, het ontwerpen van de almanak en het binnenhalen van team- en commissiestukjes. De AlCo is in het eerste seizoenshelft het drukst en is na de uitreiking in februari/maart praktisch klaar. De almanak wordt uitgereikt op één van de grootste feesten van het jaar, met een gratis fust. Hier presenteer je de AlCo de nieuwe almanak, soms zelfs met hulp van een special guest!

Heb jij dus affiniteit met schrijven, het werven van sponsoren of het ontwerpen van een mooi jaarboek wat gratis wordt verstrekt aan de hele vereniging? Dan is de AlCo wat voor jou!

Eerstejaars Aanmeldingen Communicatie en Uitvoeren Ludieke Acties Commissie (EjaculaCie)

Leden van de EjaculaCie zullen er voor zorgen dat alle evenementen waar Vijfje aanwezig is in de KEI-week goed verlopen. Denk hierbij aan de KEI-parade, waar je met een kar, busje of loopgroep gehuld in blauw en roze zal shinen, en sportplaza in de ACLO. Tijdens de KEI-week promoot je Vijfje en ben je samen met een hoop vrijwilligers verantwoordelijk voor het werven van nieuwe Vijfjes! Na de KEI-week is het nog niet klaar, want dan volgt het altijd legendarische Vijfjeweekend/Nieuwelingenweekend. Tijdens dit weekend stel jij samen met je commissiegenoten de activiteiten samen en zorg je er voor dat iedereen na het weekend enthousiast is over Vijfje en met prachtige verhalen thuiskomt! Als laatste zal er nog een nieuwelingen spelcollege worden georganiseerd door de EjaculaCie, hier worden nieuwe leden wat meer betrokken bij Vijfje doordat ze een aantal dingen leren over 'Het Vijfje-gevoel' en een aantal drankspellen die met enige regelmaat in de Jut gespeeld worden leren kennen!

Lijkt het jou dus leuk om nieuwe Vijfjes te werven en een prachtig weekend te organiseren? Dan is de EjaculaCie wat voor jou. Let op: deze commissie zal wel pas rond februari beginnen.

Escalatie Commissie (EsCo)

De EsCo bezorgt 4x in het jaar de Pannarama bij alle leden thuis. Zo wordt iedereen voorzien van heerlijk leesvoer en wist-je-datjes.

Daarnaast organiseert het een aantal escalatie-evenementen, denk hierbij aan escaleren kan je leren (avond met pitchers voor 5 euro), bieriokart en beerpong. Evenementen waarvoor je bijna niks hoeft te regelen, maar die wel elke keer gegarandeerd staan voor een enorm leuke avond!

Ben jij dus een illustere buiskeizer die tussen het zuipen door nog wat wil betekenen voor Vijfje en graag ontbrakt door een fietstochtje met wat boekjes in de tas? Of ambieer je een carrière als postbode en wil je wat ervaring opdoen, terwijl je onderdeel wordt van de commissie met de grootste pilsrupsen van Vijfje? Dan is de EsCo wat voor jou!

Feest en Evenementen Commissie (FEC)

Deze commissie voorziet alle leden van een een aantal borrels, feesten en grotere evenementen. Voorbeelden hiervan zijn het Vijfje Gala, de Thuisspeelavonden en het kerstdiner. Natuurlijk is dit slechts de basis, het is aan de FEC om de leden te voorzien in de nodige leuke feesten en activiteiten. 

Een FEC-lid houdt van het organiseren van feestjes en zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk leden bij de feesten betrokken worden. Creatief, impulsief en actief zijn eigenschappen die je niet vreemd moeten zijn.

Promotie Commissie (PromoCie)

De PromoCie is verantwoordelijk voor de algemene promotie van Drs. Vijfje. Denk hierbij aan het contact met studenten-, maar ook weekkranten in de omgeving van Groningen, posters van de wedstrijden van Vijfje 1 en Vijfje VR1 en de samenvattingen van deze wedstrijden, posters voor de evenementen van commissies en algemene filmpjes waarin Drs. Vijfje en haar activiteiten en commissies wordt gepromoot.

Ook al gaat de communicatie naar buiten toe via de voorzitter van de vereniging, de PromoCie kan ook een mooi aandeel leveren bij het aanleveren van nieuwswaardige items, zoals een VijfjeTV item. Deze commissie is nieuw, dus je kan het zo gek maken als je wil! Affiniteit met vormgeving en/of het maken en bewerken van filmpjes is een pré. 

Redactie Commissie (RedaCie)

Deze commissie draagt zorg voor alles met betrekking tot redactie binnen de vereniging. De RedaCie zal vier keer per jaar de Pannarama, het clubblad van Vijfje, schrijven en ontwerpen. Hierin kunnen leden van de commissie de rubrieken zelf invullen. Ook is de RedaCie verantwoordelijk voor het schrijven van andere leuke content voor op de website.

Als RedaCie-lid moet je affiniteit hebben met het schrijven van interessante verhalen. Dit kan natuurlijk zowel serieus als blaatpraat zijn. Affiniteit met journalistiek of een journalistieke achtergrond en/of enige kennis van computers is voor een functie binnen de RedaCie een pré.

Sponsor Commissie (SpoCo)

De Sponsor Commissie houdt zich voornamelijk bezig met het werven en onderhouden van sponsoren voor Vijfje en wordt vanuit het bestuur aangestuurd door de Extern Coördinator. Het werven van nieuwe sponsoren is één van de grootste uitdagingen voor Drs. Vijfje. Hierbij zul je niet alleen bij bedrijven langs gaan, maar ook nadenken over de beste manier(en) om bedrijven geïnteresseerd te krijgen in Vijfje en uiteindelijk over de streep te trekken om sponsor te worden bij Vijfje. Hiervoor wordt over het algemeen gebruik gemaakt van een jaarlijks te updaten sponsorpakket. Naast de werving van sponsoren, onderhoud je de contacten met de huidige sponsoren die van groot belang zijn voor de vereniging. Dit is erg belangrijk, omdat er met de minste moeite vaak het meeste te halen valt bij huidige sponsoren. Elk jaar wordt er een target gesteld voor de SpoCo waar zij naar toe dienen te werken.

Daarnaast is de SpoCo van grote waarde voor een aantal andere commissies bij het zoeken van een geschikte sponsor voor een bepaalde activiteit/evenement. Hierbij wordt goed samengewerkt tussen de organiserende commissie en de SpoCo. Om deze samenwerking te versterken nemen er dan ook leden van de verschillende commissies die te maken hebben met sponsoren één keer per maand plaats bij de SpoCo vergadering. Het gaat hierbij om de Almanak Commissie, de Feest-  en Evenementen Commissie, de Toernooi Commissie en de VETVIT Commissie.

Als SpoCo-lid moet je een leuke en vlotte babbel hebben, vind je het leuk om veel in contact te zijn met bedrijven en ben je constant op zoek naar nieuwe manieren om sponsoren geïnteresseerd te krijgen in Vijfje.

Toernooi Commissie (ToCo)

De ToCo ontfermt zich over de organisatie van een aantal toernooien binnen Vijfje. Naast de kleinere interne toernooien zoals het Mix-toernooi en het pokertoernooi, organiseert de ToCo ook een groot extern toernooi, het TOP toernooi. Op dit prestigieuze toernooi, wat jaarlijks in juni of juli plaatsvindt, wordt jaarlijks geprobeerd de hoogst spelende zaalvoetbalteams van Nederland naar Groningen te halen. Het is hierbij belangrijk om te realiseren dat dit een groot en belangrijk toernooi is waar veel organisatie bij komt kijken (o.a. persbenadering, sponsor(en) en hooggeplaatste teams binnenhalen, toernooireglement opstellen etc.)

Als ToCo-lid dien je over een goed organisatorisch vermogen te beschikken en wordt er een serieuze houding van je verwacht.

VETVIT Commissie (VETVIT)

De VETVIT commissie is een relatief nieuwe commissie die in het seizoen 2018-2019 voor het eerst actief is geweest. Deze commissie is verantwoordelijk voor het organiseren van een Vijfje Intern Toernooi, ter vervanging van het oude V-laag toernooi. Dit toernooi zal een weekend vol zaalvoetbal zijn voor teams van Drs. Vijfje, met daarbij nog een mooi feest. Hier zal gestreden worden om een plekje in de beker voor het volgende seizoen, maar gezelligheid is natuurlijk het belangrijkst. Naast de verantwoordelijkheid voor het VIT is de VETVIT Commissie ook nog verantwoordelijk voor het Vijfje Extern Toernooi, dit is een toernooi waar iedereen aan mee kan doen. Er komen dat studenten, arbeiders en anderen vanuit alle uithoeken van Nederland naar Groningen om een gezellig zaalvoetbal toernooi te spelen, met uiteraard een bijbehorend feest en etentje. 

Lijkt het jou dus leuk om twee grote toernooien te organiseren? Dan is de VETVIT commissie wat voor jou!

Internet Commissie (IC)

De IC, ook wel bekend als de bewakers van de onmisbare bron van informatie van Drs. Vijfje - de website -, is verantwoordelijk voor het draaiende houden van de site, het oplossen van problemen met de site, en daar waar mogelijk uitbreiden van de site. Binnen de vereniging is de website van groot belang, deze is zeer geavanceerd en biedt vele mogelijkheden tot uitbreiding, maar er zijn ook veel ‘basis-scripts’ aanwezig die gebruikt kunnen worden.

Als IC-lid ben je bereid om in de wereld van het PHP, SQL en CSS te duiken. Kennis van deze programma’s en programmeerkennis in het algemeen is een grote pré. Het is niet absoluut nodig om reeds over deze kennis te beschikken. Daarom kan een jaar lid zijn van de IC zeer leerzaam zijn op het gebied van deze kennis.

Technische Commissie (TC)

De leden van de Technische Commissie zien toe op de kwaliteit van de selectieteams. Zij zijn verantwoordelijk voor het scouten van talenten zowel binnen als buiten de vereniging. Dit houdt ook in dat er pogingen ondernomen worden om de selectie met externe spelers te versterken. Hiernaast onderhouden zij de contacten met de selectietrainers en zijn zij verantwoordelijk voor een eventuele contractverlenging van de trainers en/of het opstellen van een profielschets voor nieuwe trainers. Tot slot stellen zij uiteindelijk de selecties samen in overleg met de trainers.

Als TC-lid heb je verstand van zaalvoetbalzaken en houd je ervan om aanwezig te zijn bij wedstrijden van andere Vijfje-teams. Hiernaast heb je een pro-actieve houding en probeer je altijd om potentiële selectiespelers naar de selectie te krijgen, zowel intern als extern.

Algemeen
De taken zoals hierboven staan beschreven zijn een leidraad voor elke commissie. Dit betekent echter niet dat er  geen extra activiteiten van een commissie gevraagd kan worden. In de praktijk blijken er altijd een paar kleine taken op het pad te komen van een commissie die niet in dit document of het draaiboek zijn opgenomen. De commissieleden worden geacht hier open voor te staan. Daarnaast is de samenwerking tussen de commissies erg belangrijk voor de vereniging. Het is de bedoeling dat elke commissie datgene doet waar zij het beste in wordt gedacht, ook als dit is om een andere commissie te helpen.

Geïnteresseerd?

Wil jij in het seizoen 2018-2019 een commissie bij Drs. Vijfje vervullen? Laat dit dan zo spoedig mogelijk weten, zodat je kansen op plaatsing in de commissie die jij leuk vindt vergroot worden! Voor vragen en meer informatie kun je altijd terecht bij de huidig Intern Coördinator Cyril Kuipers of de beoogd Intern Coördinator Arjan Vriesema.

E-mail interncoordinator@vijfje.nl

Telefoon: Cyril: 06-37226100 Arjan: 06-34696744


Onze sponsoren